dissabte, 28 de novembre del 2009

“El Garbo”


“El Garbo”

A principi de desembre s’estrenarà una peli-documental sobre la vida del Garbo, la pel·lícula es del director gironí Edmon Roch porta el nom de: “Garbo. L’espia. L’home que va salvar el món”.


Pels que no el coneixeu , el Garbo es el sobrenom d’un dels espies més importants de la Segona Gerra Mundial. Nascut a Barcelona l’any 1912 de nom Joan Pujol Garcia , d’ascendència olotina per part del pare i andalusa per part de la mare.


De fet el Garbo es el nom que l’hi varen posar els serveis d’intel·ligència britànics . El servei d’intel·ligència alemany l’anomenava Alaric, com podeu entendre era el que s’anomena un espia doble, va estar condecorat amb la Creu de Ferro del Tercer Reich i també va rebre l’Ordre del Mèrit Britànic.


El seu mèrit va ser propiciar la derrota de l’exèrcit nazi en el desembarcament de Normandia, va fer creure als alemanys que l’exèrcit aliat entraria al continent Europeu a través d’una incursió per el pas de Calais, però que farien una tentativa per Normandia a tall de desorientació, l’habilitat de Joan Pujol, va ser fer creure als alemanys que ja no hi hauria entrada per Calais ja que les maniobres de Normandia havien estat un èxit i no calia obrir un nou front.


Us parlo del Garbo, perquè té un passat santjoaní , durant la guerra civil va ser mobilitzat per l’exèrcit republicà, ell era un home de pau i per això va fer el possible per no allistar-se a l’exèrcit, pretenia fugir a França i per això va desplaçar-se a Sant Joan de les Abadesses, on va viure una temporada , gestionant una granja de pollastres, tot agafant força per creuar la frontera, cosa que no va fer... si voleu saber més caldrà que aneu al cinema...


Pel que fa a la granja que va gestionar... no,no era el Reixac...més ben dit no se sap, jo no coneix-ho ningú que ho sàpiga, però tinc alguna informació que en la casa del Solà hi ha un amagatall on es diu que hi amagaven el Garbo, si algú pot donar pistes, engrandirem la llegenda i la farem més santjoanina.


Ferran Miquel



més informació