dimarts, 1 de desembre del 2009

Raimon Casellas


Barcelona 1855 Sant Joan de les Abadesses 1910



El proper any serà el centenari de la seva mort


El destí el portar el seu últim dia de vida a St. Joan , va agafar el tren a Barcelona i va comprar bitllet fins a final de destí, al arribar a St. Joan va reprendre a peu el camí de tornada per la mateixa via , i va tirar-se al tren que l’havia portat, patia una greu depressió, produïda per les alteracions públiques ocorregudes l’any anterior (la setmana tràgica).


Caselles està enterrat al cementiri de St. Joan i els seus amics més íntims varen fer-se càrrec del difunt i de la seva sapultura, entre ells en Ramon Casas que va fer un apunt i d’aquell apunt sorgí un bonic quadre “l’enterrament d’en Caselles” que posteriorment en Folch i Torres en féu desprès una entranyable glosa.


Caselles va ser l’anima del moviment modernista a Catalunya , era crític d’art, tenia una columna a la Veu de Catalunya i va ser també redactor de la Vanguardia, fou un ferm defensor de l’art antic i modern de Catalunya i va aplegar una excel·lent col·lació de quadres i dibuixos de finals de 1800 . Caselles es l’autor de: “Sots feréstecs”(1901) Les multituds (1906) i Llibre d'històries (1909).